En favorit som bok och film

augusti 29, 2015

by — Posted in Okategoriserade

Ibland får jag frågan om jag har någon favoritbok, och det är klart att jag har det. Jag har massor av favoritböcker. Att välja en enda blir dock lite svårt, för det är svårt att jämföra genrer och även inom en och samma genre kan jag ha flera favoriter, för det är ju också svårt att jämföra författare. Men hur som helst, här tänkte jag presentera en av mina favoritböcker, eller tre kanske jag ska säga då det är en trilogi, nämligen Sagan om Ringen.

Jag läste Sagan om Ringen redan som ung och sedan dess har det varit en favorit för mig. Under åren har jag också läst om den några gånger, och den var lika bra då. Jag har dessutom läst den både på svenska och på engelska. Filmerna tycker jag också är bra, även om de skiljer sig en del från böckerna. Visst hade man önskat att vissa saker var mer likt den ”riktiga” historien, men jag tycker ändå att det är en värdig film av en bra bok. Vissa saker fungerar ju inte lika bra i film som i en bok, och hade man haft med precis allt i filmen hade den blivit alldeles för lång. Eller filmerna då, men det är ju som en film fast uppdelad i tre delar.

Hobbit-filmerna är jag dock inte lika förtjust i. Det känns som att det blir lite för mycket humor stundtals. Det är lite som en sämre uppföljare till Sagan om Ringen, men å andra sidan tror jag att man på något vis tror att det är svårt att göra något lika bra och därför har den inställningen redan från början. Men hur som helst, jag tycker att de är helt okej i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.