Kalla det ett nyårslöfte om du vill

januari 9, 2016

by — Posted in Okategoriserade

Jag har aldrig varit mycket för nyårslöften. Själva ordet klingar negativt i mina öron då jag inte känner en enda människa som faktiskt har lyckats hålla sitt nyårslöfte. Dessutom handlar löftena allt som oftast om att man ska gå ner i vikt eller något liknande. Det är oftast sådana där klyschor som faktiskt egentligen inte betyder så mycket. Visst är det väl bra om någon vill börja träna, men jag tror inte att man kan skapa sig ett nytt liv med nya vanor bara för att det blir ett nytt år. Varför var man oförmögen att göra detta förra året?

Men, hur som helst, men det sagt har jag nu ändå gjort något slags nyårslöfte (fast jag vill inte kalla det för ett nyårslöfte). Det är i alla fall så att jag har bestämt mig för att 2016 kommer att bli året då jag ger mer till andra. Inte så att jag tänker sluta med det när det här året är slut, men det här året kommer att bli början på att liv där jag är en mer givmild person. Jag ska inte säga att jag är raka motsatsen idag för jag är redan hyfsat givmild, så där normalt givmild som en normal människa är. Ni vet, man skänker en slant till någon hjälporganisation när de står utanför affären. Men i år vill jag ta det ett steg till.

Så vad är min plan?
Att ge handlar ju inte bara om pengar. Pengar är helt klart en viktig del i det hela, men det kan också handla om att ge av sig själv. Att ge av sin tid. Man kan till exempel hjälpa till med läxläsning för de som inte har så lätt att hänga med, man kan bygga ihop sängar på flyktingboenden eller man kan hälsa på äldre människor som inte har så mycket sällskap. Det finns massor av saker man kan göra. Jag har bestämt mig för att jag ska bli mer engagerad och ge mer av min tid. Till vad har jag inte bestämt än, men det kommer nog att bli lite olika saker. Egentligen spelar det ju inte så stor roll vad man gör heller så länge man är där hjälpen behövs.

Och så pengarna
Som sagt så är pengar också en viktig del, för hur mycket man än kan göra i form av volontärarbete så behövs det en massa pengar för att lösa en massa problem. Därmed ska jag också ge mer pengar till välgörenhet. Ett mer organiserat givande där man inte bara ger någon sudd här och var utan helt enkelt bli medlem i olika organisationer så att jag ger regelbundet. Som Frälsningsarmén till exempel, de har till exempel olika behandlingshem och stödboenden för människor med alla typer av missbruk. Det kan ju vara svårt att bestämma sig för vilken organisation man ska ge sina pengar till då det finns så många som behöver dem, men jag tänker välja ut några stycken inom olika områden, som miljö, cancerforskning och sådant.

Det finns andra som behöver min tid och mina pengar mycket mer än jag behöver dem. Och förutom att man gör gott för andra så gör man också gott för sig själv. Jag tror definitivt att man blir en lyckligare människa av att ge av sig själv till andra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.