Nöjd med nya fönstren

november 12, 2015

by — Posted in Okategoriserade

I september bytte jag ute flera av fönstren i kåken vilket jag skrev om i slutet av augusti. Jag hade flera skäl till att byta ut de äldsta fönstren i kåken, som inbrottssäkerhet och utseende, men en sak som jag särskilt framhöll var att de nya fönstren var bättre isolerade och på så sätt släppte in lite väl mycket kyla under kallare dagar. Kallare dagar är någonting som man måste räkna med att det blir en hel del av i Sverige, och jag räknade med att fönstren mer eller mindre skulle betala sig själva på sikt tack vare sänkta uppvärmningskostnader. Hur pass mycket jag skulle kunna spara visste jag inte, men det spelade egentligen inte så stor roll. Mindre drag inomhus och mindre negativ påverkan på miljön var i sig skäl nog att uppgradera fönstren.

När det så nu har börjat bli kallt även om vintern ännu inte riktigt kommit ordentligt så kan jag säga att jag definitivt märkt skillnad. Det är betydligt mindre dragigt nu än det var förra året vid ungefär samma tidpunkt. Hur pass mycket jag sänkt uppvärmningskostnaderna med kommer jag inte att veta förrän framåt sommaren, men återkommer med besked när jag vet. Räknar dock med att spara en icke obetydlig summa redan i vinter!

Fönster i PVCTrä eller PVC?
När jag skulle skaffa mina nya fönster satt jag där i valet och kvalet mellan trä och PVC, och vägde för och mot. Det var inte helt lätt kan jag lova, men till sist föll valet på träfönster. Huvudskälet var att jag tyckte de passade bättre in i mitt gamla trähus än PVC-fönster, även om skillnaden inte var så där jättegigantisk. Nackdelen var att de kostade en del mer än PVC-fönster med motsvarande egenskaper skulle gjort men jag tyckte det var värt det. Dessutom kände jag att jag hade råd att betala lite extra. Men jag har definitivt ingenting emot PVC-fönster i sig, utan tycker helt klart att de kan passa utmärkt till många hus och bostäder.

Fönster i PVC är som sagt billigare än träfönster om man vill ha samma nivå på isolering och inbrottssäkerhet. Men det var faktiskt en annan sak med dem som gjorde att valet blev svårt. Fönster i PVC plast har den fördelen att de behöver väldigt lite underhåll. De finns där helt enkelt och kanske behöver man torka av dem ibland, men mycket mer än så är det inte. Träfönster kräver mer av aktivt underhåll, vilket jag är fullt beredd på. Men jag inser att många tycker det är enklare och bekvämare med PVC, och inget fel i det!

Byt fönster!
Poängen är att det finns billiga fönster som isolerar bra och ger skydd mot inbrott, vilket gör att jag tycker att fler borde göra som jag – skaffa nya fönster! Det behöver inte kosta speciellt mycket att få fönster som är betydligt bättre både vad gäller säkerhet och isolering än de man redan har. Hur pass bra är dina fönster egentligen, kommer det att dra kallt i vinter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.